Jak vybrat sluchátka

Pro mnohé se sluchátka staly neodmyslitelnou součástí každodenního života. Využíváme je při sportu, při práci, během cestování či během relaxu doma. Zlepšují naše dny, a proto je důležité si zvolit správně! Nevíte jak na to? Pomůžeme vám se zorientovat pomocí následujících kroků.

1. Identifikujte vaše využití sluchátek

Potřebujete, aby vám sluchátka nevypadly z uší během sportování? Potřebujete tlumit hluk okolí při práci? Hodili by se vám sluchátka k videohrám či na cestování? Hledáte nejlepší sluchátka pro děti? Každé sluchátka vynikají v jiné situaci.

Promyslete si váš hlavní záměr:

- Pro dennodenní poslech hudby dbejte na provedení, komfort či přenosnost.

- Při sportování se zaměřte na uchycení, pohodlí a voděodolnost.

- Při hraní videoher se zaměřte na specializované herní sluchátka s mikrofonem a dbejte na pohodlí.

- Pro děti vybírejte dětská sluchátka s ochrannou sluchu.

2. Zvolte si preferované provedení

Do uší/Intraaurální

Nejmenší provedení sluchátek, které se umísťují přímo do zvukovodu. Vhodné jsou zejména pro sportovní aktivity. Rozlišujeme je na špunty a pecky. Nejčastějším provedením jsou špunty, které se vkládají přímo do zvukovodu a odbourávají tak okolní hluk. Pecky jsou šetrnější k uším, protože se vkládají před zvukovod. Okolní hluk kvůli tomu ale odbourávají méně. V nabídce naleznete také varianty s několika velikostmi silikonových nástavců, aby sedly do každého ucha.

Benefity

Snadno přenosné v kapse, možnost dobíjecí pouzdra a prodloužení tak délky používání, nezatěžují svou váhou, nekazí účes, nepřekážejí při nošení brýlí či náušnic.

Nedostatky

Pokud nejsou sluchátka bezdrátová, často se zamotají. Menší sluchátka snižují kvalitu zvuku a snadněji se ztratí.

Na uši/Supraaurální

Na rozdíl od sluchátek do uší nejdou do zvukovodu, ale přiléhají k uchu. Jsou vhodné pro použití doma či v kanceláři a v případě, kdy nechcete zcela odbourat zvuk svého okolí.

Benefity

Nejlepší možnost částečného tlumení zvuku a částečného pronikání zvuku okolí. Zpravidla propouštějí více okolního zvuku jako sluchátka přes uši. Jsou obecně menší a lehčí než sluchátka přes uši. Dobře přenosné.

Nedostatky

Větší tlak na uši, při delším nošení se snižuje komfort. Nižší izolace hluku okolí. Snadno přenosné v batohu, ale ne v kapse jako sluchátka do uší.

Přes uši/Circumaurální

Největší provedení sluchátek, které překrývají celé ucho. Vhodné pro profesionály v oblasti hudby či pro piloty.

Benefity

Sluchátka na uši ponechávají prostor mezi vašima ušima a reproduktory sluchátek, a proto nabízejí nejkvalitnější zvuk. Obklopí vás přirozeným zvukem jako v koncertním sále. Rovnoměrnější rozložení hmotnosti pomocí boltců znamená větší pohodlí, což dále podporuje použití takových materiálů, jako je paměťová pěna či koženka.

Nedostatky

Těžší pro přenos. Vyšší cena vzhledem k vyšší kvalitě zvuku.

Za uši

Toto provedení je spíše doplňkovým typem, které pomocí ušních křidélek nebo háčků zajistí, aby sluchátka nevypadly z ucha. Vyznačují se jimi sportovní sluchátka.

3. Drátové vs. Bezdrátové 

Drátové sluchátka - jsou levnější, trvanlivější, bez nutnosti nabíjení. Nevýhodou může být omezení v podobě délky kabelu. V současnosti jsou však rozšířené bezdrátové sluchátka.

Bezdrátová sluchátka - mají kabel spojující dvě sluchátka, nejčastěji se připojují přes bluetooth. Poskytují vysoký komfort při pohybu a pocit volnosti.

True wireless sluchátka - nemají k dispozici žádné kabely na propojení jednotlivých sluchátek, fungují nezávisle na sobě. Uchovávají se v pouzdře, které zároveň sluchátka dobíjí.

Benefity

Vysoká míra volnosti a pohodlí. Stylové provedení. Ideální na sport.

Nedostatky

Nižší výdrž baterie, kvůli její malé velikosti. Lehce se ztratí.

4. Parametry, v kterých byste se měli vyznat 

Pozornost věnujte zejména následujícím parametrům:

Frekvence - lidské ucho zaznamenává frekvenci 20–20 000 Hz, proto by i kvalitní sluchátka měli mít podobný frekvenční rozsah

Citlivost (dB) - čím je hodnota v dB vyšší, tím vyšší bude i hlasitost (vhodné při méně výkonných zdrojích, jako jsou telefony či levnější MP3 přehrávače).

Impedance (Ω) - určuje, jak hlasitě budou různá sluchátka hrát při stejné efektivní hodnotě napětí na výstupu zdroje zvukového signálu, běžná hodnota impedance sluchátek se pohybuje mezi 16-80 Ω.

Voděodolnost (zejména u sportovních modelů)

Stupeň ochrany - vniknutí vody (IPx):

  • IPx0 - bez ochrany
  • IPx1 - chráněno proti svisle kapající vodě
  • IPx2 - chráněno proti kapající vodě ve sklonu 15°
  • IPx3 - chráněno proti vodní tříšti (kropení, déšť)
  • IPx4 - chráněno proti stříkající vodě
  • IPx5 - chráněno proti tryskající vodě
  • IPx6 - chráněno proti intenzivně tryskající vodě (vlnobití)
  • IPx7 - chráněno proti ponoření do vody na 30 minut do hloubky 1,5 metru
  • IPx8 - chráněno proti trvalému potopení do vody
  • IPx9 - chráněno proti tlakové vodě (WAP)

5. Funkce, které oceníte

Mikrofon - sluchátka často využíváme i při telefonování, ale zejména pro herní sluchátka je typ mikrofonu zásadní.

Ovládání - pauza/přehrání, přijem hovoru, jiná sluchátka nabízí i regulaci hlasitosti a přepínání skladeb.

Eliminace hluku - například štěkající pes od vedle, křik dětí, hluk ze stavby, hluk motorů při cestování) kolem vás zajišťuje komfort, abyste se mohli soustředit na svou hudbu.

Aktivní potlačení hluku (ANC) - výrobky s ANC mají v sobě malé mikrofony, které zachycují vnější zvuky. Sluchátka pak produkují opačnou zvukovou vlnu, aby aktivně potlačily nežádoucí šum.